Hanoi New Music Festival 2013

Hanoi New Music Festival
December 01 Blind Spot
(Vietnam)
Date & Time: 8pm – Sunday, Dec. 01st 2013

Venue: Hanoi Cheo Theatre – 15 Nguyen Dinh Chieu

Blind Spot is the main theme of Hanoi New Music Festival this year. Blind spots always exist in every vision, Hanoi New Music Festival 2013 has commissioned 5 new productions from local musicians and artists to manifest the remaining “invisible” spots of Vietnamese experimental scene. All Vietnamese authors share a strong interest in the sensitive turning point between the past and the present or, in other words, the cultural zones with interruption of time and space.

This is the official opening event for Hanoi New Music Festival 2013.

1.     CIRCLE OF LIFE
The piece is based on two characters who represent two different generations, who can also symbolize for the circle of creation. As the previous generation moved into the past, it left behind messages to the contemporary one who at the same time receive signals from the external world. How will they deal with these messages? They might deny or lose the values of the other. Or they might harmonize and transform them, and continue to pass them onto the next generation.

The dialogue between the two generations expressed by the languages of two different art mediums will take us on a journey to explore the mystery of life – a perspective, an attitude upon conflicting and interrupted values.

Music: Pham Thi Hue
Vocal, phach, pipa: Pham Thi Hue
Hiphop dance: Vũ Tùng Phương

2.   PIANO AND CONCRETE DRILLING AND CUTTING
The ten-minute piece derived from the idea to record the noise of concrete drilling and cutting as my neighbours repaired their home. The terribly drastic, violent and persistent noise lasted several weeks … On the first few days tolerating the noise of concrete drilling and cutting, I tried to shut down and cower, but as I’ve reached my limit, I opened windows and sat at the piano to .. ‘beat and demolish’ with the desire to harmonize with the horrible noise out there, but not enough to give way to anger, vice versa, that would destroy both the piano and the ears themselves. Finally, some soothing tunes from piano – based on the sound of concrete drilling and cutting which was recorded and remixed on the computer – helped to create this piece.

Music: Vu Nhat Tan
Piano & sound tape: Vu Nhat Tan

3.  WAITING FOR WIND TO FLY A KITE
Tiny sounds are not enough to overwhelm loud noise. They have to wait for a falling spot to raise their voice. Moves are not strong enough to carry themselves; they need a ‘falling spot’ from a previous power to operate. Small fates are too weak to overcome themselves and they need a falling spot at some point in their lives.Correspondingly, they do not compromise or confront the seemingly impossible they hide themselves waiting for the “falling spot’’oft he ‘big statues’ to find an opportunity to raise their voice and the meaning of their existence.

Choreography & Dance: Nguyen Anh Duc
Jew-harp, vocal & percussion: Nguyen Duc Minh
Dance: Mai Nhu Quynh

4.  Shhhh
Music is a minor part in numerous sounds which we are able to hear on an active or passive basic. Among them, there are sounds that we wish to hear and ones we do not- all create a complex essence of life. The piece Shhh is shaped from simple and tiny elements, in which normal sounds in daily life reappear through instruments. Each minute of the piece is the process of assembling various mechanical and electronic sounds, producing multiple layers, structures and images relating to the stereoscopic interference of modern society.

Music: Nguyen Manh Hung
Electric guitar: Nguyen Manh Hung
Drums: Nguyen Dinh Nghia (Bom)

5.   FALL INTO SLEEP
As if asleep, a man has a dream in which he finds himself back in time one hundred years in a totally strange form. The man in the dream is looking for something… SonX combines violin, tranh, percussions, laptop and theatre moves to create his latest piece.

Music, direction, performance: SonX
Dance: Nguyen Duc Manh
Violin: Dao Van Trung
Dan tranh: Nguyen Thanh Huyen
Electronic: Luong Hue Trinh

Liên Hoan Âm Nhạc Mới Hà Nội
01 Tháng 12 Điểm Khuất
Thời gian: 20h00 – Chủ nhật 01/12/2013

Địa điểm:  Nhà Hát Chèo Hà Nội – 15 Nguyễn Đình Chiểu, Hà Nội.

Điểm khuất cũng là chủ đề chung của Hanoi New Music Festival năm nay. Luôn tồn tại những điểm khuất trong tầm nhìn, Hanoi New Music Festival 2013 đặt hàng 5 tác phẩm sáng tác mới của các nhạc sĩ/nghệ sĩ Việt Nam với mong muốn góp phần hiển lộ những điểm còn “vô hình” của khung cảnh âm nhạc thể nghiệm Việt Nam. Tất cả các tác giả được giới thiệu đều có chung một mối quan tâm mạnh mẽ đối với điểm chuyển biến nhạy cảm giữa quá khứ và hiện tại hay nói cách khác giữa những vùng văn hoá có sự đứt quãng của thời gian và không gian.

Đây là sự kiện khai mạc chính thức cho Liên Hoan Nhạc Mới Hà Nội 2013.

1.   DUYÊN
Tác phẩm được xây dựng dựa trên hai nhân vật đại diện cho hai thế hệ, họ cũng là đại diện cho vòng quay của con tạo. Khi lớp người đi trước lui vào quá khứ thì lớp người hiện tại sẽ tiếp nhận những thông điệp  được truyền lại đồng thời tiếp nhận những tín hiệu của thế giới bên ngoài. Hai thế hệ sẽ xử lý các thông điệp này như thế nào? Họ sẽ đánh mất hoặc từ chối những giá trị của nhau, họ cũng có thể phá hủy nhau hay họ sẽ hòa quyện, tiếp biến để dành một vốn liếng cho thế hệ tiếp theo nữa…

Cuộc đối thoại  giữa hai thế hệ thông qua hai ngôn ngữ nghệ thuật sẽ dẫn dắt chúng ta đi sâu hơn vào sự bí ẩn của cuộc sống – một cách nhìn, một thái độ ứng xử với các giá trị xung đột và đứt quãng.

Sáng tác: Phạm Thị Huệ
Tỳ bà, hát, phách: Phạm Thị Huệ
Hiphop: Vũ Tùng Phương

2. PIANO VÀ KHOAN CẮT BÊ TÔNG
Tác phẩm có độ dài khoảng 10 phút xuất phát từ ý tưởng thu âm lại tiếng ồn từ máy khoan cắt bê tông khi một gia đình trong khu tập thể sửa chữa nhà. Tiếng ồn mạnh, bạo liệt và dai dẳng đến mức khủng khiếp và kéo dài suốt một tuần liền… Vài ngày đầu chịu đựng tiếng ồn khoan cắt bê tông, tôi cố đóng cửa và thu mình lại, nhưng rồi cũng đến giới hạn, tôi mở toang các cửa sổ và ngồi vào đàn piano để.. đập và phá với mong muốn hòa cùng thứ tiếng đinh tai nhức óc ngoài kia, nhưng như vậy không đủ hả giận mà còn ngược lại, sẽ phá hỏng cả đàn piano lẫn đôi tai bản thân mình. Cuối cùng, vài giai  điệu nhẹ nhàng từ piano  trên nền âm thanh khoan cắt bê tông đã thu và trộn lại từ máy tính, lại làm nên tác phẩm này.

Sáng tác: Vũ Nhật Tân
Piano: Vũ Nhật Tân
Băng âm thanh (sound tape): Vũ Nhật Tân

3. MƯỢN GIÓ BẺ MĂNG
Những âm thanh nhỏ bé không đủ để lấn át những tiếng ồn lớn, nó buộc phải chờ đợi một điểm rơi để cất lên tiếng nói của mình. Những chuyển động không đủ lực để tải chính nó cần điểm rơi của một lực trước đó để vận hành. Những số phận nhỏ bé không đủ sức lực để vượt lên chính mình và họ cần những điểm rơi ở một lúc nào đó trong cuộc đời.
Và như thế, chúng không thỏa hiệp, không gồng mình đối đầu với những điều tưởng như bất khả, chúng ẩn mình chờ đợi điểm rơi của những đại tượng để tìm kiếm một cơ hội cất lên tiếng nói và ý nghĩa cho sự tồn tại của chính mình.

Biên đạo múa và biểu diễn: Nguyễn Anh Đức
Đàn môi, hát, bộ gõ: Nguyễn Đức Minh
Biểu diễn múa: Mai Như Quỳnh

4. SHHH
Âm nhạc là một phần nhỏ trong vô vàn những âm thanh mà chúng ta nghe thấy hoặc bị nghe thấy. Trong đó có những âm thanh mà chúng ta luôn muốn nghe  cũng như những âm thanh mà ta không hề muốn, chúng tạo nên một bản dạng vô cùng phức hợp, đa chiều của cuộc sống.
Tác phẩm “Shhh” được bắt đầu hình thành từ những yếu tố nhỏ bé và đơn giản, những âm thanh thông thường của đời sống được tái hiện bằng nhạc cụ. Mỗi phút của tác phẩm là tiến trình của sự lắp ráp vô vàn các âm thanh cơ học, điện tử cùng nhau, tạo nên cấu trúc nhiều tầng lớp và hình ảnh liên tưởng đến sự giao thoa lập thể trong xã hội hiện đại.

Sáng tác: Nguyễn Mạnh Hùng
Guitar điện: Nguyễn Mạnh Hùng
Trống: Nguyễn Đình Nghĩa (Bờm)

5. RƠI VÀO GIẤC NGỦ
Trong khi rơi vào giấc ngủ, người đàn ông mơ thấy mình trở lại mấy trăm năm trước, dưới một hình hài khác lạ. Người đàn ông giấc mơ đang đi tìm một điều gì đó…
SơnX đã kết hợp violin, đàn tranh, bộ gõ, laptop và chuyển động sân khấu để tạo nên tác phẩm mới nhất của anh.

Âm nhạc, đạo diễn, biểu diễn: SơnX
Diễn viên múa: Nguyễn Đức Mạnh
Violin: Đào Văn Trung
Đàn Tranh: Nguyễn Thanh Huyền
Điện tử: Lương Huệ Trinh

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s