‘PERSONAL MOUNTAINS’ AIMS TO BREAK DOWN WALL BETWEEN ARTIST AND AUDIENCE

There is a great-sounding show coming up this Friday night at HRC. Conceived and organized by Mathias Rossignol, PERSONAL MOUNTAINS / COMMON GROUND aims to break down the wall between performer and audience. Four different musicians in the Hanoi experimental scene will prepare sets of new music and present them alongside direct engagement with the audience about the works they have created.

It is hoped that this will become an ongoing series of events featuring regular interaction between the musicians and audience.

Below is some detailed information about the show and the performers from the organizers in English and Vietnamese. More here and here. I hope to have another post before the show on Friday featuring a short interview with Mathias about the concept and execution of the show. Stay tuned!

personal mountains

PERSONAL MOUNTAINS / COMMON GROUND

Friday, 1 November – 8pm – Hanoi Rock City

Doors 100k / students 50k
Come meet the artists!

Hanoi is home to many amazing artists who strive to explore new sounds, new ways of creating and expressing things through music… and whose exciting creations, sadly, often remain a closed book to audiences not accustomed to such things.

That is why we are launching this series of events, to invite them to try and communicate with the audience. To bring their personal musical universe, all its wealth and subtlety, and make an effort to share it. Be accessible. Talk. Give the audience some keys to appreciate and understand. Meet us on the common ground, and help us enjoy the view on their personal mountains.

For this first edition, four musicians accepted to lend themselves to the experiment: Vũ Nhật Tân, Sébastien Gesell, Dan Henneberry, and Mathias Rossignol. They will each share their sound — and we made them promise, no sonic aggression, no “wall of sound”, no abstruse noise! But maybe, outworldly atmospheres, silence, or harmonies in unexpected places… Who knows?

And to close the evening, dance! Vũ Nhật Tân will switch to his DJ persona and fill the dancefloor with smart beats and powerful sounds until… late.

THE ARTISTS

Vũ Nhật Tân probably doesn’t need an introduction anymore… Explorer of musical genres, godfather of the Hanoi avant garde music scene, discoverer of new talents, and always an unpredictable performer…
Sébastien Gesel arrived in Hanoi less than two years ago, and soon realized that if he wanted to hear the kind of music he liked, he’d better get behind the decks and play it himself. Since then, he’s come to be recognized as one of the most versatile and original DJs around, as good with clear minimal beats on the dancefloor as with warm voices in a dark, candle-lit room…
Dan Henneberry is known as the guy with the guitar and pedals (and beard, too, but he doesn’t play that), and he has been exploring sounds with that setup either solo or in collaborations (notably with Dao Anh Khanh, or as member of the “astral groove” quartet the Tone Ripples). This time, however, he will forego his stringed instrument and create a set connecting an iPad to his famed effect pedals.
https://soundcloud.com/dan-henneberry

Mathias Rossignol has been tinkering with music for a while, but only recently started presenting his creations on the stage. His sound is mostly based on processed field recordings, aiming at revealing the music in “ordinary” sounds, with a fully open mind as to genre, loudness… Anything goes! For this series of concert, he’s started building sound-making machines that will be running on stage, and whose sound will be incorporated into the music.
Hãy tới gặp các nghệ sỹ!

Hà Nội những ngày này là nơi tụ hội của rất nhiều nghệ sỹ thú vị, những người luôn tìm cách khám phá những ngôn ngữ biểu đạt mới thông qua âm nhạc. Đáng tiếc là những tìm tòi này dường như chưa được phần lớn công chung tìm hiểu, quan tâm và đón nhận rộng rãi.

Chúng tôi thực hiện loạt chương trình này với mong muốn đưa nghệ sỹ và công chúng đến với nhau, để trao đổi và để giao lưu. Các nghệ sỹ sẽ biểu diễn và thảo luận trực tiếp với khán giả tham gia chương trình về những gì họ vừa thể hiện, trả lời các câu hỏi, chủ động dẫn dắt người nghe/xem vào thế giới âm nhạc của họ. Giao thoa. Và giúp mỗi người trong chúng ta trèo lên ngọn núi của chính mình.

Ở chương trình đầu tiên, bốn nghệ sỹ sẽ tham gia vào thử nghiệm này: Vũ Nhật Tân, Sébastien Gesell, Dan Henneberry, và Mathias Rossignol. Họ sẽ biểu diễn – chúng tôi bắt họ hứa: không khủng bố âm thanh, không ‘tường tiếng ồn’, không những gì quá khó hiểu. Thay vào đó, sự tinh tế, những không gian dường như không thuộc thế giới này, những giai điệu lẩn khuất ở những nơi bất ngờ.. Và còn những gì khác?

Và ở phần cuối chương trình: nhảy nhảy nhảy! Vũ Nhật Tân sẽ chơi một DJ set làm nóng ‘sàn nhảy’ với những beat nhạc sáng tạo và những âm thanh mạnh mẽ… cho tới khuya.

Doors 100k / students 50k

CÁC NGHỆ SỸ

Vũ Nhật Tân có lẽ không còn cần nhiều giới thiệu.. Người-khám-phá những thể loại âm nhạc cực kỳ khác nhau, bố-già của âm nhạc tiên phong tại Hà Nội, người-đỡ-đầu những tài năng mới, và luôn là một nghệ sỹ không thể đoán trước…
Sebastien Gesell đến Hà Nội hai năm về trước, và sớm nhận ra rằng, để được nghe ở thành phố này những thứ âm nhạc anh thích, cách duy nhất là tự mình đứng sau bàn mix và chơi chúng. Từ đó, anh trở thành một trong những DJ sáng tạo và đa năng nhất ở Hà Nội, biểu diễn dễ dàng trong một không gian ‘sàn nhảy’ lẫn trong một căn phòng tối chỉ được thắp sáng bằng ánh nến…
Dan Henneberry được biết đến qua chiếc guitar và các bộ hiệu ứng âm thanh của anh (và cả bộ râu, nhưng rõ ràng anh không biểu diễn với nó). Dan biểu diễn solo lẫn biểu diễn cùng các nghệ sỹ khác (như Đào Anh Khánh, hay cùng với những người bạn trong tứ tấu ‘nhạc vũ trụ’ Tone Ripples). Cho chương trình này, anh sẽ không sử dụng guitar, thay vào đó kết nối một chiếc iPad với các pedal và biểu diễn với setup kỳ lạ này.
Mathias Rossignol đã mày mò với âm nhạc một thời gian nhưng mới chỉ đưa các sáng tạo của mình lên sân khấu thời gian gần đây. Các phần diễn của anh hoàn toàn không có những tách biệt rạch ròi về dòng nhánh, thể loại, âm lượng, chủ yếu được xây dựng trên các âm thanh thu tự nhiên (đã qua xử lý), với mục đích khám phá và giới thiệu tính nhạc trong những gì đời thường nhất mà chúng ta nghe thấy hàng ngày. Cho chuỗi chương trình này, Mathias tạo ra các cỗ-máy-tạo-ra-âm-thanh và sẽ vận hành chúng trên sân khấu, âm thanh từ những cỗ máy này sẽ được đưa trực tiếp vào phần diễn của anh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s